wtorek, 3 maja 2016

Szkodliwe substancje w kosmetykach – jak czytać skład?



Witam ponownie!

http://lovesweetsandcosmetics.blogspot.com/2014/02/inci.html
W tym poście zajmę się tematyką powszechnie występujących szkodliwych substancji zawartych w kosmetykach, którymi raczą nas w swoich produktach firmy kosmetyczne. Jeśli chodzi o samo pojęcie szkodliwości, mam tu na myśli działanie drażniące, alergenne i potencjalnie rakotwórcze. Oczywiście nie zanudzę Was listą wszystkich chemicznych i szkodliwych dodatków, bo z tego można by napisać książkę, ale postaram się w skrócie opisać najważniejsze z nich ;)



Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Sodium Laureth Sulfate (SLES)

Są to drażniące, silne detergenty stosowane powszechnie w kosmetykach jako substancje pieniące (szampony, płyny i żele do mycia ciała i twarzy, . Stosowane regularnie mogą powodować przesuszenie i podrażnienie skóry, stany zapalne, zaburzenia wydzielania łoju i potu a stosowane w szamponach sprzyjają świądowi i rozwojowi łupieżu. Producenci stosują w kosmetykach wymiennie z SLS oraz SLES równie szkodliwe Aluminium Lauryl Sulfate (ALS), Aluminium Laureth Sulfate (ALES) czy Sodium Coco Sulfate (SCS). Istnieją oczywiście detergenty, które będą łagodnie działać na naszą skórę czy włosy. Wśród nich znajdziemy Coco Glucoside, Lauryl Glucoside, Capryl Glucoside, Disodium Cocoyl Glutamate czy Sodium Cocoyl Glutamate.

Silikony

To bezbarwne i bezwonne oleje lub woski. Dodawane są najczęściej do fluidów i baz pod makijaż, środków do stylizacji i pielęgnacji włosów czy kremów nawilżających. Ich zadaniem jest wygładzenie i wyrównanie skóry czy powierzchni włosa oraz utworzenie bariery ochronnej. U osób z wrażliwą lub problematyczną, trądzikową cerą silikony będą wywoływać podrażnienie i nasilenie zmian zapalnych. Włosy po użyciu silikonów będą zabezpieczone ale i obciążone a przenikanie substancji odżywczych będzie utrudnione. Silikony w składzie znajdziemy najczęściej pod nazwą Dimethicone oraz z końcówkami -siloxane, -silanol, -silicone.

Oleje mineralne (Parafina, Wazelina)

Są to produkty otrzymywane z destylacji ropy naftowej. Chętnie wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym z powodu ceny i dostępności. Oleje mineralne pozornie czyni naszą skórę gładką i elastyczną, w rzeczywistości zatyka ujścia gruczołów łojowych prowadząc do rozwoju stanów zapalnych. Ponadto oleje te tworzą na skórze warstwę utrudniającą wymianę gazową oraz wydzielanie naturalnych wydalin (pot, toksyny). Parafina sprzyja też przesuszeniu i przyśpiesza proces starzenia się skóry.

W składzie parafinę znajdziemy pod nazwami Paraffinum Liquidum, Synthetic Wax, Isoparaffin, Paraffin. Wazelina kryje się pod terminem Vaseline, Petrolatum. Inne produkty destylacji ropy naftowej to Ceresin, Isododecane, Isobutane, Isohexadecane, Ozokerite, Isopropane czy Cera Microcristallina.


http://www.iwoman.pl/uroda/pielegnacja/eko-kosmetyki;sa;ekologiczne;tylko;z;nazwy;co;tak;naprawde;jest; w;srodku;jak;wybrac;ten;ktory;bedzie;ekologiczny;i;w;teorii;i;praktyce,83,0,1128531.html

Parabeny

Są to powszechnie używane konserwanty, dokładnie estry kwasu parahydroksybenzoesowego. Hamują rozwój drobnoustrojów i pleśni w naszych kosmetykach. Substancje te wykazują zdolność gromadzenia się w skórze, zabijają naturalną florę bakteryjną skóry przez co czynią ją podatną na działanie czynników zewnętrznych. Ponadto należą do najczęstszych alergenów. Pojawiają się również spekulacje o kancerogennym działaniu parabenów (rozwój raka piersi ). Parabeny w składzie INCI możemy znaleźć pod nazwami: Methylparaben, Ethylparaben, Hexamidine-Diisethionate, Phenol, Glutaraldehyde, Phenyl Marcuric Acetate, Phenyl Marcuric Borate, Benzetonium Chloride.

Glikol polietylenowy (PEG) i Glikol polipropylenowy (PPG)

Są używane w kosmetykach głównie jako emulgatory i tensydy. Zarówno przy produkcji PEG-ów jak i PPG-ów używany jest toksyczny gaz – etylenoksyd, dlatego mogą one być zanieczyszczone dioksamem lub zawierać cząsteczki etylenoksydu. Obie substancje uznawane są za rakotwórcze oraz niszczą strukturę genetyczną komórek. Dodatkowo uwrażliwiają naszą skórę na działanie czynników zewnętrznych. W składzie kosmetyku znajdziemy je z przedrostkiem PEG lub PPG oraz z końcówką -eth np. Laureth 4.

Równie alergenne i szkodliwe mogą być barwniki czy substancje zapachowe zawarte w kosmetykach. Barwniki w składzie znajdziemy pod numerami Cl. Pod tym samym oznaczeniem będą również barwniki naturalne – je odnajdziemy w przedziale Cl 75100 – Cl 77947. Jeśli chodzi a substancje zapachowe producent nie ma obowiązku skonkretyzować wykorzystanego zapachu. Wystarczy, że użyje słowa Parfume lub Fragrance. Jeśli jednak producent zdecyduje się podać dodaną substancję zapachową to te groźne dla naszego zdrowia to Musk Ketone i Musk Xylene.

Na koniec mała wskazówka dla czytających składy ;) W składzie INCI substancje wykorzystane do stworzenia danego kosmetyku podane są zawsze w kolejności malejącej. Jest to bardziej istotne kiedy szukamy składników aktywnych (producenci często chwalą się zawartością jakiegoś wyciągu roślinnego a potem okazuje się, że jest on gdzieś na samym końcu listy składników, czyli w znikomej ilości).



1 komentarz:

  1. Świetny post, na pewno każdemu się przyda. :)

    OdpowiedzUsuń